Skip to main content
Terug naar overzicht

Vormsnoei met de geschikte planten dankzij kwekerij Mentens

Vormsnoei begint bij de juiste plant: wij geven u uitgebreid advies

Vormsnoei of het begeleidend snoeien van planten wordt door veel tuinliefhebbers toegepast om de planten in hun tuin een decoratieve functie te geven. Vormsnoei kan echter ook dienen om probleemtakken te verwijderen, waardoor een boom of plant optimaal kan groeien en de stam zich kan ontwikkelen.

Vormsnoei is met andere woorden een werkje dat enorm veel geduld vereist, en met name mogelijk bij zeer dicht vertakkende, kleinbladige soorten haagplanten. Bij boomkwekerij Mentens helpen onze experten u graag de juiste vormsnoeiplanten te kiezen, aangezien niet elke plant hiervoor geschikt is. Dankzij onze jarenlange ervaring en grote plantenkennis kunnen wij het juiste advies en een goede begeleiding aanbieden.

Voor vormsnoei wordt het voornamelijk aangeraden voor een plantensoort te kiezen die kleine bladeren of naalden heeft en dicht vertakt is. Een populaire vormsnoeiplant in onze boomkwekerij is bijvoorbeeld de buxus. Daar waar buxussen echter erg kwetsbaar voor buxusziekten zijn, is een mooi buxusalternatief zoals de Japanse hulst ook geschikt voor vormsnoei. Ook coniferen, de taxus of de levensboom lenen zich er ook goed toe om in allerlei vormen te snoeien. Grootbladige planten zoals de laurier of de haagbeuk zijn dan weer minder geschikt.

Bij boomkwekerij Mentens in Meeuwen-Oudsbergen vindt u een zeer uitgebreid assortiment aan bijzondere tuinelementen, dat onder andere vormsnoeiplanten, haagplanten, haagelementen, solitairen, meerstammigen en (karakter)bomen bevat. Ook totaalprojecten kunnen door onze boomkwekerij vlot beleverd worden: onze experten helpen graag de juiste vormsnoeiplant te vinden voor uw persoonlijke tuinproject.

De algemene regels voor aan vormsnoei te doen

Bij vormsnoei is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Snoeien gebeurt, afhankelijk van de plantensoort, bijvoorbeeld het best in het voorjaar of tijdens de zomer. Dit doet u dan ook best op een bewolkte dag en bij voorkeur wanneer het geregend heeft: een vochtige vormsnoeiplant herstelt zich immers sneller van een snoeibeurt. Schijnt de zon fel op de plant tijdens het snoeien, dan bestaat de kans dat hij schade oploopt doordat de blaadjes nog niet aan het zonlicht gewend zijn en verbrand. Mocht u vragen hebben over de vorm van uw vormsnoeiplanten of hulp nodig hebben met het onderhoud ervan, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. De experten van boomkwekerij Mentens helpen u graag verder.

Wist u bovendien dat er speciale vormsnoeisjablonen bestaan om u op weg te helpen bij uw vormsnoei? Bij Boomkwekerij Mentens raden we u als u beginner bent in ieder geval aan om eerst met geometrische vormen aan de slag te gaan. Zo kunt u bijvoorbeeld beginnen met uw buxusstruiken of Japanse hulst in een kubus-, bal- of kegelvorm te snoeien. Wel belangrijk is dat u, ondanks dat er altijd langzaam groeiende planten gebruikt worden, de vormsnoei van uw plant ook blijft onderhouden, zodat de vorm waarin u uw struiken gesnoeid heeft strak en gedefinieerd blijft. Hoe vaak dat precies moet gebeuren verschilt per soort, maar zal zeker een keer of vier per jaar zijn.

De juiste planten voor uw vormsnoei, daarover geven wij u persoonlijk advies

Indien u twijfelt over de beste vormsnoeiplant voor uw project, kunt u de vakkundigen van boomkwekerij Mentens steeds vrijblijvend contacteren bij vragen of voor advies. Dat doet u door het contactformulier op onze website in te vullen, of door ons een belletje te geven op het nummer 011/79.16.51. Wij helpen u met alle plezier verder!